Сексуальне рабство: як не потрапити у пастку торговців людьми?
опубліковано 26 липня 2021 року о 10:00

Сексуальна експлуатація – це один з видів експлуатації праці людини, зокрема в галузі проституції (здійснення природних статевих актів, задоволення статевої пристрасті неприродним способом, вчинення будь-яких інших дій сексуального характеру з метою отримання доходів, а не на основі приязні чи особистої симпатії) чи в суміжних з нею сферах. Використання в порнобізнесі – це фактичне використання людини для створення предметів порнографічного характеру, незалежно від її ролі в даному процесі. 


У сексуальне рабство можуть потрапити не лише молоді жінки, а й чоловіки, і навіть діти. Незалежно від статі й віку кожен може стати жертвою торгівлі людьми. Відомо безліч прикрих випадків, у які портапили українки.


В Рівненській області затримали молодика, який транспортував двох дівчат до Словаччини з метою сексуальної експлуатації. Затриманий займався вербуванням молодих жінок на території України, обіцяв безтурботне життя, а тільки-но вони перетинали кордон – потрапляли в справжнє рабство та нескінченні борги.


Ще один випадок, який задокументували поліцейські – сексуальна експлуатація жінок з Тернопільщини за кордоном. Тетяна попросила не називати її прізвище та не показувати обличчя, але розповіла свою історію.


Тетяні 29 років. Жінка каже, приблизно 5 років тому шукала роботу, бо хотіла купити будинок. Знайома запропонувала їй разом з подругою прибирати в готелях і ресторанах Італії. Документи їм зробили, а гроші за них жінки мали повернути з заробітної плати.


"На місці я побачила, що це є бордель. Я це відразу зрозуміла, бо всі вікна були закриті і зразу клієнт виходив один. Іванка запевнила мене, що такого не може бути", – розповіла жінка.


Тетяну перевезли на орендовану квартиру. Там жінки жили по троє.


"Нам дали два телефони. В журналі були фотографії наші. Не такі, як ми зараз виглядаємо. Фотографії інші, дівчат з журналів. Наших лиць не було. В мене робота не дуже йшла, бо хто приходив бачив, що це не та людина, що на фото", – каже Тетяна.


Жінка розповіла, за секс без контрацепції жінкам платили 100 євро:


"Страшно було з тими клієнтами. Хто його знає, які в них хвороби були".


Після цього жінку перевезли в Дубай, а звідти – в Стамбул. В аеропорту в Стамбулі Тетяна познайомилася з українкою, яка й допомогла їй виїхати з Туреччини.


"Ми почали говорити. Я розповіла, що я з села. Вона допомогла. Забрала мене до себе, до свого чоловіка, одягнули мене", – розповіла Тетяна.


У 2019-му, каже Тетяна, цю справу почали розслідувати поліцейські. Жінці, яка відправила дівчат, дали 3 роки умовно.


Різних схем обману - безліч. Але не означає, що ви теж маєте відмовитись від робочих поїздок закордон. Експерти рекомендують дотримуватись правил:

  1. Перш ніж виїхати за кордон, ви повинні зробити копії всіх документів. Бажано, щоб вони були на тонкому аркуші паперу та лежали у потаємній кишені, про яку ніхто не знає і не зможе здогадатися.
  2. Залишіть координати своїм родичам чи друзям, яким довіряєте, для того, щоб у разі потреби вони знали, де вас шукати.
  3. Придумайте кодове слово, яке зможе вказати вашим родичам чи друзям, що ви в небезпеці.
  4. Вивчіть усе про іноземну країну, куди ви відправляєтеся: закони, мову, запам’ятайте номери телефонів консульства.
  5. Майте на увазі, що всі українські фірми, які співпрацюють з іноземними, повинні надавати договір рідною та зрозумілою для вас мовою. Також у договорі повинна міститись інформація про кількість робочих годин, грошовий еквівалент оплати, соціальний пакет тощо.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux